Vloerverwarming

Een warme woning in de wintermaanden is erg prettig. Dit kan natuurlijk perfect middels een verwarmde vloer? Een vloerverwarming laten leggen is een van de meest gekozen methodes om een bestaande woning of een nieuwbouw huis op temperatuur te houden.

Een nieuwe vloerverwarming laten plaatsen kan op een paar verschillende manieren. Denk hierbij aan:

  • Het laten infrezen van de verwarmingsslangen in een betonnen vloer.
  • Vloerverwarming leidingen leggen op noppenplaten.
  • Of de slangen leggen op de bestaande vloer in uw woning.

Bij het plaatsen van een nieuwe vloerverwarming wordt er gebruik gemaakt van kunststof buizen en slangen, welke bevestigd kunnen worden op staalmatten of de vloer wordt ingeslepen en dan kan de buis in sleuven worden geplaatst.

Het infrezen van de gleuven in de vloer voor de buizen heeft als voordeel dat er niet gebroken en gesloopt hoeft te worden. Hiervoor zijn tegenwoordig speciale freesmachines die zelfs het stof meteen wegzuigen.

Verschillende ondergronden

Er zijn verschillende manieren om een vloerverwarming aan te leggen. De manieren die u kunt toepassen liggen geheel aan de ondergrond van de bestaande vloer. Hieronder kunt u de verschillende ondergronden zien en de beste manieren om de verwarming neer te leggen:

Houtenvloer als ondergrond

Heeft u een houten vloer in uw woning en u wilt hierop een vloerverwarming laten plaatsen als hoofdverwarming? Dan zijn zwaluwstaartplaten of de zogenoemde noppenplaat de oplossing.

De slangen kunnen simpelweg in de platen gedrukt worden, waar vervolgens een zandcement dekvloer over heen gestort kan worden als afwerkingsvloer. De gehele vloer zal zo verwarmd kunnen worden zodat deze als hoofdverwarming in uw woning gebruikt kan worden.

Betonvloer als ondergrond

1. Mocht u een betonvloer hebben die al voldoende is geïsoleerd dan kunt u ook kiezen om sleuven te laten frezen in uw bestaande vloer. Met een speciale freesmachine worden er uitsparingen gemaakt in de bestaande betonnen vloer waar de vloerverwarmingsbuizen in gelegd kunnen worden.

De vloer moet wel een betonnen of zandcementdekvloer zijn van minimaal 3 cm dikte. Nadat de slangen gelegd zijn kunnen de gleuven gedicht worden met een betonmortel, waarna het gehele vloerverwarmingssysteem aangesloten kan worden op uw cv installatie.

2. Als u uw verwarmingsslangen direct op uw betonvloer wilt aanbrengen gebruik dan draadstaalmatten. Eerst dient randisolatie aangebracht te worden zodat de warmte niet via de muren geleid wordt. Als de matten op maat zijn neergelegd dan kunt u de slangen met tyraps bevestigen zodat deze niet meer verschuiven. Ook hierna is een zandcementdekvloer van toepassing als afwerkvloer en wordt meestal 5 tot 7 cm dik gelegd.

Hoofd- en bijverwarming

Vloerverwarming kan zowel als hoofdverwarming of als bijverwarming gebruikt worden. Meestal wordt gekozen voor de vloerverwarming als hoofdverwarming net zoals de centrale verwarming, zeker als het gaat om een nieuwbouwwoning.

Als een woning echter al wat ouder is en zeker bij een bestaande woning die minder goed geïsoleerd is, dan wordt er eerder gekozen voor een verwarmde vloer als bijverwarming.

Het is ook mogelijk om oude vloerverwarmingsleidingen te koppelen aan nieuwe vloerverwarming.